Név Imaginary Gin
Ország Magyarország
Honlap http://imaginary.hu
Ízjelleg gyümölcsös, fűszeres
Alkoholtartalom 43% vol.
Összetevők boróka, feketeribizli, cassia, fahéj, gyömbér, mentalevél

A legtöbb gin – valljuk be – évszázadokon át ugyanazt az utat követte, hűek maradva a gyökereikhez és a tradíciókhoz. Vagy, ha nem is ehhez, akkor ahhoz az ízléshez, ami a jó gint egy igencsak szűk kereten belül ismerte csak el. A 2006 környékén kirobbant gin-forradalom viszont fenekestől felforgatta mindezt. Nemcsak a lepárlás, a külalak, a stílusok terén történt hatalmas változás, hanem az ízek és az összetevők tekintetében is. Az újhullámos lepárlók és mesterek nem félnek kísérletezni, az pedig szinte természetes, hogy ezáltal egyre kijjebb tolják a gin, mint szeszesital korlátait. A folyamat persze hazánkat sem kerülhette ki, és a bátor kísérletezőkedvre jó példa az Imaginary Gin története.

A gyökerei egyszerre nyúlnak vissza egy 2022-es, épp a Balaton felé tartó autóúton megesett beszélgetéshez, aminek első – tervként körvonalazódó – gondolatai még 8 évvel korábbig érnek, valamint az északi országok ginjeihez, amik az inspirációt adták. A (gin)világ megváltása a „mi lenne, ha” fázistól, az ötletek és a 14 összetevő összegyűjtése mellett végül 2023 januárjában látott napvilágot párlat formájában, de még ez is csak egy – bár nagyon is fontos – lépcsőfok volt azon az úton, aminek a végén egy fekete üveges, kifinomult díszítésű és beltartalmában is izgalmas palack megszületett.

De még mielőtt megismerkedünk a külsővel, érdemes az üvegen belülre pillantani. A már emlegetett északi ginek (pl. Harahorn, Kyrö), általánosítás nélkül elöl járnak abban, hogy a bogyós-gyümölcsös, fás és néhol fűszeres jegyekkel egy izgalmas vonalat képviseljenek. Az Imaginary Gin nem ment a „szomszédba” a receptért, viszont Tusják György, a Tattoo Criminal Gin lepárlómesterének segítségével lépésről lépésre megtalálta a saját ízharmóniáját és az elképzelt – vagy képzeletbeli? –  gin lassan testet öltött. A fűszerek, gyümölcsök és egyéb botanicalok sokasága letisztult és ugyan egy ponton a feketeribizli párlat, mint összetevő is szóba került, végül más irányt vett a fejlesztés és egy ízesebb, izgalmasabb végeredményt hozott.

Kivételesen szépen kapcsolódik egymáshoz a legfontosabb összetevőinek ízvilága: a főszerepet kapó feketeribizli savanykás, piros bogyós és emellett édes, kicsit földes jegyeket hordoz, a fahéj/cassia szintén édeskés, fás és fűszeres, kicsit csípős, a gyömbér citrusos, fűszeres és csípős – nem véletlen az ismétlődés, úgy kapcsolódnak egymáshoz az ízek, mintha egy ügyesen megkomponált dallam lenne – végezetül mindezt a menta kerekíti le egy fűszeres, kámforos, zöld-növényes kerettel.

Nem ok nélkül emlegettem a külcsínt néhány bekezdéssel korábban. Az Imaginary Gin palackja kiemelkedik a hazai, de a nemzetközi palettán is. Letisztult, igényes és kifinomult, a lekerekítés, a fekete palackon végig húzódó, a fás jegyekre utaló díszítés, a címke és a díszítés arányainak pontos kialakításához 3D nyomtatott üveget is használtak megálmodói és csak maga a grafikai, tervezési, a külalakot érintő munka több mint egy évbe telt.

Az Imaginary Gin történetében meglepő, hogy hogy az ’imaginary’ szót – ami gines szójátékokhoz is adja magát – még senki nem találta meg a saját ginjéhez. Itt viszont kivételesen jól passzolt ahhoz az koncepcióhoz, hogy a képzeletet szabadjára engedve pillantsunk be az ízek és az illatok birodalmába. Nincs meghatározva, hogy kinek mit kellene szeretnie, keresnie vagy találnia, kicsit olyan ez, mint a legjobb értelemben vett alkímia.

A végeredmény egy sokoldalú gin, amivel a gin-rajongókat és a bartendereket is kísérletezésre szeretnék ösztönözni a készítők. Tisztán sipping-ginként is érdemes megkóstolni, de elmehetünk egy fás-fahéjas, vagy egy bogyós-gyümölcsös vonal felé is a kedvenc indian tonikunkkal és az ízekhez illő garnishokkal, de el könnyen el tudom képzelni azt is, hogy a citrusos vagy a zöld, növényes jegyek felé billen a képzeletbeli íz-mérleg nyelve. Az a lényeg, hogy merjünk bátran fejest ugrani az ismeretlenbe – formálja mindenki a saját ízlésére, kutasson-keressen és a lehetőségeknek csak a fantázia szabjon határt… Vagy még az se!

Képek forrása: Orosz Dóri - @cocktailgrapher, Holla Dani